Wednesday 23 September 2020

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

«Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν το μέλλον της εργασίας»

Πώς θα είναι η αγορά εργασίας σε λίγα χρόνια; Θα είμαστε επαγγελματικά αποκαταστημένοι ή τα ρομπότ θα έχουν κλέψει τις δουλειές μας, βάζοντάς μας στο περιθώριο; Τι θα σημαίνει η είσοδος του αυτοματισμού, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής στην απασχόληση; Ερωτήματα που απασχολούν όλο και περισσότερους ανθρώπους καθώς βλέπουμε όχι μόνο τον τομέα της εργασίας αλλά γενικότερα τις ζωές μας να αλλάζουν, καθώς η τεχνολογία καλπάζει, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές. Ξέρουμε πως οι αλγόριθμοι έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν ανθρώπους σε τηλεφωνικά κέντρα, αναλύουν καλύτερα ιατρικά δεδομένα, παραδίδουν διαδικτυακά μαθήματα, πωλούν και διανέμουν προϊόντα.

Οι αλλαγές που έρχονται στον εργασιακό τομέα δεν πρέπει να μας τρομάζουν, ανέφερε στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, επικεφαλής της μονάδας Προοπτικής Διερεύνησης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας και πρόεδρος της έδρας UNESCO on Futures Research, υποστηρίζοντας πως ακόμη και να χαθούν, όπως προβλέπεται, εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν καινούργιες, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Έτσι θα δούμε κάποια επαγγέλματα να εξαφανίζονται και καινούργια να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν έναν καινούργιο τρόπο ζωής, στον οποίο οι άνθρωποι αν θέλουν να επιβιώσουν θα πρέπει να αποδειχτούν πιο ευέλικτοι και πιο προσαρμοστικοί. Το μοντέλο του μαθαίνω κάτι και μένω σε ένα επάγγελμα εφ’ όρου ζωής πρέπει να θεωρείται ξεπερασμένο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, υποστηρίζει ο Έλληνας ειδικός, είναι να είμαστε δεκτικοί στις αλλαγές που έρχονται. Το κυριότερο να προετοιμάσουμε κατάλληλα τη νέα γενιά να αποκτήσει τις δεξιότητες που χρειάζεται, προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει. Δεδομένου ότι οι πηγές της γνώσης σήμερα βρίσκονται εκτός σχολείου, ο ρόλος της επίσημης εκπαίδευσης θα πρέπει να αλλάξει και να βοηθήσει τα παιδιά να γίνουν πιο δημιουργικά, να αποκτήσουν κριτική σκέψη και να μάθουν να συνεργάζονται αντί να τα φορτώνει με στείρες γνώσεις, που δεν θα τους χρησιμεύσουν σε τίποτα.

-Ας ξεκινήσουμε με μια υποθετική ερώτηση. Σε 15, 20 χρόνια από σήμερα είναι πιο πιθανόν μια παρόμοια συνέντευξη μαζί σας να την κάνει ένα ρομπότ ή ένας πραγματικός δημοσιογράφος;

-Να το προβλέψουμε, αλλά για να το αντιμετωπίσουμε. Δημιουργούμε πιθανές εικόνες για να θέσουμε ερωτήματα και βρίσκοντας απαντήσεις, να είμαστε πιο έτοιμοι για τις αλλαγές που θα έρθουν. Είναι πάντως πολύ πιθανόν πως τα επόμενα χρόνια, τα ρομπότ, όχι με την έννοια όπως τα βλέπουμε στις ταινίες να είναι, δηλαδή, χαριτωμένα πλασματάκια, αλλά με την ευρύτερη έννοια της λέξης, δηλαδή της τεχνητής νοημοσύνης, οι αλγόριθμοι να είναι σε θέση να παίρνουν συνεντεύξεις και να αναλαμβάνουν τον ρόλο ενός δημοσιογράφου.

-Πώς πιστεύετε θα διαμορφωθεί η αγορά εργασίας τις επόμενες δεκαετίες;

-Για πάρα πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων το μέλλον φαίνεται πως είναι προδιαγεγραμμένο. Πολλά από τα επαγγέλματα που υπάρχουν σήμερα είναι δεδομένο πως θα εξαφανιστούν. Το περιβάλλον αλλάζει και μαζί του και οι ανάγκες της αγοράς. Αν δούμε το παράδειγμα των αυτόνομων οχημάτων, φαίνεται πως σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια δεν θα έχουμε ανάγκη από οδηγούς, αφού η αυτόνομη οδήγηση θα είναι πλέον μια πραγματικότητα. Επίσης, βλέπουμε να υπάρχει μεγαλύτερη εγρήγορση για την κλιματική κρίση. Τέτοιου είδους τάσεις θα αλλάξουν και το περιβάλλον εργασίας. Θα δούμε να αυξάνονται οι ανάγκες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε θέματα που έχουν να κάνουν με εναλλακτικά υλικά, με επαναχρησιμοποίηση πόρων, άρα θα υπάρχει ανάγκη ειδικών που θα τις καλύπτουν. Ένας παραδοσιακός τομέας όπως της φροντίδας των ηλικιωμένων ή των αρρώστων θα συνεχίσει να έχει μεγάλη ζήτηση, καθώς συνεχώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.

-Μπορείτε να αναφερθείτε στις αλλαγές που βλέπετε να έρχονται;

-Καταρχήν, θα πρέπει να δούμε ολόκληρο το σύστημα. Όλα και όλοι, άνθρωποι, συσκευές, κράτη είμαστε συνδεδεμένοι και αλληλοεξαρτώμενοι. Όπως έχω προαναφέρει αλλαγές θα προκύπτουν λόγω μιας σειράς μεγατάσεων όπως η κλιματική κρίση, ωστόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας θα προκαλέσει τις πιο γρήγορες, πιο σύνθετες και πιο ριζικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας. Αλλαγές φυσικά στην εργασία, στον τρόπο επικοινωνίας, εκπαίδευσης, ακόμη και στον τρόπο που κάνουμε σχέσεις. Οι κυριότερες τεχνολογίες πέραν από τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη θα αφορούν και τη συνθετική βιολογία, όπως επίσης και την κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Είναι η συνεργασία αυτών των τριών τομέων που θα κάνει τις αλλαγές ριζικές σε ό,τι αφορά την εργασία. Και από εκεί και πέρα υπάρχει και μια πληθώρα νέων τεχνολογιών, που τις ονομάζουμε Next Technologies, όπως για παράδειγμα η τρισδιάστατη εκτύπωση, τα drones που ήδη υπάρχουν, όμως θα αναδειχθούν ακόμη περισσότερο. Επομένως, αυτό που θα χρειάζεται στο μέλλον θα είναι να είμαστε έτοιμοι για τις αλλαγές που θα προκύπτουν και το μόνο βέβαιο είναι πως θα δούμε πολλά πράγματα να διαφοροποιούνται. Κανένας δεν περιμένει πλέον πως θα ξεκινήσει σε ένα επάγγελμα, σε μια δουλειά και πως θα τελειώσει εκεί. Στο μέλλον θα χρειαστεί να αλλάξει πάρα πολλά αντικείμενα και να αποκτά συνέχεια καινούργιες γνώσεις. Η έννοια του μαθαίνω μια δουλειά και τελειώνω με αυτή μοιάζει να είναι ήδη ξεπερασμένη. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αλλαγές, να είμαστε ευέλικτοι και να μαθαίνουμε συνεχώς.

-Αν επαληθευτούν τα σενάρια για την αυτοματοποίηση στην εργασία, θα δούμε εκατομμύρια ανθρώπους να βγαίνουν στην ανεργία εξαιτίας των ρομπότ;

-Ο φόβος πως η τεχνολογία θα στείλει πολλούς ανθρώπους στην ανεργία υπήρχε και στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα στη βιομηχανική επανάσταση, όπου πολλοί πίστευαν πως οι μηχανές θα άφηναν άνεργους τους ανθρώπους. Τελικά, όχι μόνο αυτό δεν έγινε αλλά αντίθετα δημιουργήθηκαν και νέες θέσεις εργασίας. Όσον αφορά το σήμερα, με βάση και τα σενάρια που έχουμε στα χέρια μας είναι πως οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν. Αυτό όμως που θα αλλάξει είναι το είδος των θέσεων εργασίας. Σε κάποια από τα σενάρια βλέπουμε πως αυτό έχει να κάνει κυρίως με τη μορφή εργασίας τύπου free lancing, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αυτό έχει να κάνει με το είδος της εργασίας. Δεν περιμένει δηλαδή κάποιος σε 15 χρόνια να υπάρχουν υπάλληλοι στα σούπερμαρκετ. Μια ωραία παρομοίωση είναι το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες, που κάθε φορά που σταματά η μουσική κάποιος χάνει τη θέση του, λόγω ουμπεροποίησης (uber), ρομποτοποίησης ή ιδιωτικοποίησης. Είναι ένα παιδικό παιχνίδι, αλλά στην ουσία του είναι ένα πρωτόγονο παιχνίδι επιβίωσης.

Πρέπει να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα

-Με ποιο τρόπο οι τεχνολογικές εξελίξεις θα επηρεάσουν την εκπαίδευση; Πρέπει να αλλάξουν τα σχολεία, ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις;

-Το θέμα της εκπαίδευσης εμφανίζεται συχνά στις μελέτες που γίνονται. Όμως τουλάχιστον σε χώρες όπως η Ελλάδα ενδεχομένως και η Κύπρος είναι ένας τόσο παραδοσιακός τομέας που δυσκολεύεται να ακολουθήσει τις εξελίξεις. Το σύστημα και ο τρόπος που γίνεται η εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα δεν έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία 100 χρόνια. Μπορεί να αλλάζουν τα βιβλία, αλλά το μοντέλο σε μεγάλο βαθμό είναι το ίδιο. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και οι γνώσεις που παρέχει το σύστημα Παιδείας δεν είναι αυτό που θα χρειαστούν είτε οι μαθητές είτε οι εργαζόμενοι. Έτσι, αναγκάζονται να αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις από άλλες πηγές έξω από τα συστήματα εκπαίδευσης.

-Ποιες, λοιπόν, είναι οι δεξιότητες σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας στις οποίες πρέπει και οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες να δίνουν προτεραιότητα;

-Οι δεξιότητες που αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αξία έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα εργασίας σε ομάδες, την επίλυση προβλημάτων, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία. Μπορεί να ακούγονται ωραίες λέξεις, αλλά η πραγματικότητα είναι πως πλέον οι εταιρείες έχουν κάνει μια μεγάλη στροφή και ζητούν αυτές τις δεξιότητες ως το κυριότερο προσόν που αναζητούν στους μελλοντικούς εργαζόμενους.

-Αφού λοιπόν το σχολείο δεν παρέχει αυτές τις δεξιότητες, με ποιο τρόπο μπορεί να τις αποκτήσει κάποιος;

-Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, αφού όπως είναι το σύστημα εκπαίδευσης σήμερα δεν καλλιεργεί ούτε τη δημιουργικότητα, ούτε τη συνεργασία, ούτε την επίλυση προβλημάτων. Χρειάζεται αλλαγή συστήματος που να ευνοεί την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων. Συνταγές υπάρχουν και δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε κάτι καινούργιο εμείς. Ας δούμε ποιοι είναι οι καλύτεροι και αυτοί είναι οι Φινλανδοί και ας αντιγράψουμε το μοντέλο τους. Πρέπει να στήσουμε ένα σύστημα που να ευνοεί ακριβώς την αναζήτηση πληροφοριών, το να κάνουν οι μαθητές ερωτήσεις και να βρίσκουν απαντήσεις, το να δουλεύουν σε ομάδες παρά να αποστηθίζουν πληροφορίες που ίσως να τις ξεχάσουν σύντομα και να μην τους προσφέρουν κιόλας τίποτα.

ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

-Αν είχατε μπροστά σας ένα παιδί που σύντομα θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του, τι θα το συμβουλεύατε να κάνει;

-Κατ’ αρχήν τα παιδιά πρέπει να επιλέγουν τον τομέα που τους ενδιαφέρει. Αυτό ακούγεται κοινότοπο, αλλά φαίνεται πως θα υπάρχουν ευκαιρίες παντού. Και δεν είναι μόνο η πληροφορική ή τα οικονομικά, τα οποία σήμερα έχουν ζήτηση αλλά διαφαίνεται πως πλέον θα αυξηθούν οι ανάγκες στις ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως για παράδειγμα στη φιλοσοφία. Τέτοιου είδους γνώσεις θα είναι απαραίτητες για να μπορέσουν οι άνθρωποι σε μια δυο δεκαετίες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουν να κάνουν με θέματα ηθικής που θα μπαίνουν μέσα στους αλγόριθμους, που θα παίρνουν τις αποφάσεις για τους ανθρώπους ή τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις πνευματικές προκλήσεις και τελικά να πετύχουμε την αυτοπραγμάτωση. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια των παιδιών που θα τα βοηθήσουν να αποκτήσουν αυτές τις δεξιότητες, μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, εμπειριών ακόμη και ταξιδιών. Ή και μέσα από απλά πράγματα. Όταν για παράδειγμα ένα παιδί έρχεται και μας ρωτά κάτι αντί να του δώσουμε έτοιμη τη γνώση να του ζητήσουμε να την βρει μόνο του, ακόμη και μέσα από μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ.

-Πώς μπορεί όμως κάποιος να κατοχυρώσει ότι έχει αυτές τις δεξιότητες;

-Κοιτάξτε αυτές οι δεξιότητες δεν πιστοποιούνται. Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχουν εντυπωσιακά συστήματα που χρησιμοποιούνται για την πρόσληψη προσωπικού, που πραγματικά κάνουν μια απίστευτα, αναλυτική χαρτογράφηση των υποψηφίων. Μπορούν να δείξουν ξεκάθαρα ποιος είναι ο υποψήφιος, ποιες ικανότητες και ποιες δεξιότητες διαθέτει. Με λίγα λόγια έχουμε μπει σε μια πορεία που οι μηχανές προσλαμβάνουν ανθρώπους και αυτό είναι ήδη κάτι που το βλέπουμε να συμβαίνει, καθώς μπορούν να δίνουν μια πολύ ρεαλιστική εικόνα του υποψηφίου.

Αναζητούνται εναλλακτικά μοντέλα

-Η ευελιξία και η αλλαγή ακούγονται ωραίες έννοιες. Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό στην πράξη; Πόσες αλλαγές μπορεί να αντέξει ένας ανθρώπινος οργανισμός;

-Ακριβώς επειδή είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό, θα απαιτηθεί αλλαγή κουλτούρας. Θα πρέπει σταδιακά, γιατί δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε εύκολα μπορεί να διαμορφωθεί ένα νέο είδος κουλτούρας που να αγκαλιάζει τις αλλαγές και να προετοιμάζει κατάλληλα τους ανθρώπους για να τις δεχτούν. Ενδεχομένως να χρειαστεί να ληφθούν και μέτρα ψυχικής στήριξης και βοήθειας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνονται και άλλες σκέψεις, όπως για παράδειγμα η παροχή ενός καθολικά εγγυημένου εισοδήματος, όπου θα παρέχεται ένα συγκεκριμένο ποσό σε όλους τους πολίτες, ώστε να καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες. Μπορεί να ακούγεται κάτι μακρινό, αλλά ήδη κάποιες χώρες όπως ο Καναδάς και η Φινλανδία πραγματοποιούν πειράματα για την εφαρμογή, αυτού του μέτρου.

-Μια άλλη ιδέα που επίσης συζητιέται είναι αυτή της φορολόγησης της εργασίας των ρομπότ. Πόσο εφικτή θεωρείτε πως είναι;

-Είναι ένα θέμα, που βλέπουμε να υπάρχει στην ατζέντα. Θεωρώ, πως είναι ένα θέμα που θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο. Στην Ελλάδα, βλέπουμε ένα από τα καυτά ζητήματα ότι είναι το συνταξιοδοτικό και πώς να καταστεί βιώσιμο. Καθώς το προσδόκιμο ζωής συνεχώς αυξάνεται και ο πληθυσμός γερνά, πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι για να καταστεί βιώσιμο το συνταξιοδοτικό και ένας από αυτούς θα μπορούσε να είναι η φορολόγηση των ρομπότ. Αντιδράσεις, είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν, όμως από την άλλη οι επιλογές που απομένουν, καθώς θα μειώνονται οι εργαζόμενοι, είναι ελάχιστες. Ούτως ή άλλως πρόκειται για συστήματα που η απόδοσή τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού δεν χρειάζονται διακοπές, ρεπό, μπορούν να δουλεύουν 24 ώρες αντί οκτώ. Η συζήτηση και ο φόβος πως αν βάλουμε φόρους, θα κόψουμε την τεχνολογική πρόοδο είναι πάντα επίκαιρα, όμως λύσεις υπάρχουν. Αυτό που πάντα τονίζουμε είναι πως πρέπει να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος για το πώς θα πάμε μπροστά.

-Μπορεί η ανθρωπότητα να παραδεχτεί πως η τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ αποδεικνύονται καλύτερα και πιο παραγωγικά από αυτή;

-Κοιτάξτε, από τη μια το θέμα είναι καθαρά υποκειμενικό, το πώς βλέπουμε να παίρνει τις αποφάσεις για μας κάποιος άλλος, ένα σύστημα, ένα ρομπότ. Και εδώ πρέπει να πούμε πως οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό στερεότυπο, τουλάχιστον στη Δύση. Επί της ουσίας, όμως πρέπει να δούμε πως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα παίρνοντας μια απόφαση, ενώ ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί, άρα αποτελεί και καλύτερη επιλογή. Δεν είναι καλύτερα να εμπιστευτούμε ένα σύστημα που μπορεί ταυτόχρονα να επεξεργάζεται εκατομμύρια δεδομένα, λαμβάνει υπόψη του όλες τις πληροφορίες αντί για παράδειγμα, να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας;

Source:http://www.philenews.com/koinonia

 

 

 

Βρίσκεστε :

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΜΑΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

  • Γενικός Σκοπός του Μαθήματος (23500)

        Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι η παροχή δυνατότητας εμπλοκής των μαθητών/τριών σε μια γενικώς δημιουργική και καινοτόμο διαδικασία μέσα από την οποία θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή και το θρήσκευμα,για να σχεδιάσουν και να...

    Read more: Γενικός...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ