Tuesday 25 February 2020

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

 

Χριστούγεννα του 2038 και η κυπριακή τηλεόραση παίζει ένα ντοκιμαντέρ για το πώς ήταν το Τρόοδος πριν χρόνια

 

 

 

Χριστούγεννα του 2038 και η κυπριακή τηλεόραση παίζει ένα ντοκιμαντέρ για το πώς ήταν το Τρόοδος πριν χρόνια. Οι νεαροί το βλέπουν και δεν πιστεύουν ότι κάποτε είχε χιόνια, δέντρα και πυκνή βλάστηση. Η μειωμένη βροχόπτωση και η αυξημένη θερμοκρασία επηρέασε ολόκληρη την Κύπρο, τα δέντρα συνεχίζουν να ξεραίνονται, η βλάστηση χάνεται, αλλά πιο δραματική είναι η κατάσταση με τις δασώδες περιοχές του Τροόδους.

Οι ελάχιστοι γεωργοί που έχουν μείνει ανταγωνίζονται τις μεγάλες αναπτύξεις για το λίγο νερό που υπάρχει. Οι αφαλατώσεις δουλεύουν πλέον ασταμάτητα, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στη θάλασσα.

Οι νέοι στόχοι της ΕΕ για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου είναι πλέον πολύ αυστηροί, χώρες άρχισαν να απαγορεύουν την κυκλοφορία ιδιωτικών βενζινοκίνητων οχημάτων, ενώ όλα τα ντίζελ έχουν απαγορευθεί εδώ και καιρό. Καθημερινά στις ειδήσεις κυριαρχούν εικόνες από τη δυστυχία, την πείνα και τη μετανάστευση των ανθρώπων που, λόγω του υπερπληθυσμού και της μείωσης της δυνατότητας παραγωγής τροφής λόγω των κλιματικών αλλαγών, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

Στην Κύπρο το ποσοστό διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εξακολουθεί να είναι χαμηλό και πάλι δεν φαίνεται να έχουμε καμιά ελπίδα να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ευτυχώς, μετά από πολύχρονες διαδικασίες αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί το δίκτυο μεταφοράς και διανομής σε ένα έξυπνο σύστημα, έτοιμο να δεχτεί και να διαχειριστεί πιο καλά τις ανανεώσιμες πηγές. Παράλληλα, μετά από πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις, άρχισε η αλλαγή των μετρητών ηλεκτρισμού με έξυπνους μετρητές. Δυστυχώς, δεν έγινε μελέτη προστασίας των δεδομένων των πολιτών και η ΕΕ εξετάζει καταγγελίες πολιτών.

Οι μεγάλοι επιχειρηματίες συνεχίζουν να ελέγχουν τις κρατικές πολιτικές. Οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά μόνο όταν λόγω των μεγάλων παραλιακών αναπτύξεων, στο όνομα του ποιοτικού τουρισμού, εμποδίζουν πλέον την πρόσβαση του κοινού στις παραλίες, με ορισμένες μάλιστα να χρεώνουν είσοδο.

Υπάρχει σοβαρή έλλειψη οικιστικών μονάδων ιδιαίτερα για χαμηλά αμειβόμενους, οι υπάρχουσες κατοικίες είναι ακατάλληλες για τόσο υψηλές θερμοκρασίες και η ποιότητα του αέρα έχει χειροτερέψει λόγω των κλιματικών αλλαγών αλλά και της έλλειψης δημόσιων μεταφορών. Για να προστατέψουν την υγεία τους ορισμένοι άρχισαν να κυκλοφορούν με μάσκες και πολλοί εγκαθιστούν συστήματα ελέγχου της ποιότητας του αέρα στο εσωτερικό της κατοικίας.

Οι μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού σε συνεργασία με "δικούς" τους πολιτικούς πέτυχαν το 2018 μια σοβαρή αλλαγή στον βασικό τρόπο που λειτουργεί το διαδίκτυο, αφαιρώντας την ουδετερότητά του. Πλέον τα πακέτα πληροφοριών χάνονται, καθυστερούν ή περνούν από το ένα σημείο στο άλλο, ανάλογα με το πόσα πλήρωσε και ποιος είναι ο αποστολέας. Είκοσι χρόνια μετά, έχει πλέον περιοριστεί το μεγαλύτερο ελεύθερο μέσο επικοινωνίας και λόγου.

Οι ειδήσεις που φτάνουν στα αφτιά των πολιτών είναι πλέον ελεγχόμενες και παρουσιάζουν μια ψεύτικη εικόνα προόδου και ευημερίας. Οι λιγοστές οργανώσεις που έχουν μείνει εφαρμόζουν τις παλιές μεθόδους τοιχοκολλήσεων και διανομής φυλλαδίων. Το έγκλημα έχει αυξηθεί, οι μικροκλοπές είναι πια μεγάλο πρόβλημα με ορισμένους χώρους, όπως πολυκατοικίες, συγκροτήματα ή μικρές περιοχές, να εργοδοτούν δική τους ασφάλεια. Επίσης για λόγους ασφάλειας έχουν μειωθεί και οι τιμές των μεμονωμένων κατοικιών, γιατί δεν είναι πλέον ασφαλές να μένει κάποιος μακριά και απομονωμένος.

Η αδιαφορία που οι κυβερνήσεις επέδειξαν στο παρελθόν όσον αφορά την ευημερία των ζώων, και ιδιαίτερα των αδέσποτων, είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν οι πόλεις και η ύπαιθρος με αδέσποτους σκύλους και γάτους, κάτι που αποτελεί καθημερινό θέμα συζήτησης. Οι φιλόζωοι δεν μπορούν να χειριστούν πλέον την κατάσταση, κάθε προσπάθεια είναι μάταιη, και πολλοί εθελοντές δεν ασχολούνται πια.
Όλα αυτά τα γνωρίζαμε από χρόνια, αλλά δυστυχώς το κυπριακό κράτος δεν φημίζεται για μακρόχρονο προγραμματισμό, αλλά από αποφάσεις με πρόσκαιρο κέρδος και φυσικά, όπως πάντα, είμαστε ειδικοί στις εκ των υστέρων αναλύσεις και όχι στην πρόληψη.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/charalampos-theopemptou-to-troodos-kapote-iche-chionia

Βρίσκεστε :

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΜΑΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

  • Γενικός Σκοπός του Μαθήματος (16349)

        Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι η παροχή δυνατότητας εμπλοκής των μαθητών/τριών σε μια γενικώς δημιουργική και καινοτόμο διαδικασία μέσα από την οποία θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή και το θρήσκευμα,για να σχεδιάσουν και να...

    Read more: Γενικός...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ