Sunday 5 July 2020

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Κώδωνας κινδύνου για την ασφάλεια των μαθητών

Ο μέγιστος αριθμός μαθητών στα εργαστήρια δεν πρέπει να ξεπερνά τους 13, σύμφωνα με τους καθηγητές, οι οποίοι επικαλούνται σχετικούς κανονισμούς

 

Την ώρα που Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις εντατικοποιούν τον διάλογο σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας και υγείας των μαθητών στις σχολικές μονάδες, οι καθηγητές σχεδιασμού και τεχνολογίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν, για ακόμα μια φορά, για τους σοβαρούς κινδύνους που εμπερικλείονται στα εργαστήρια με τις υπεράριθμες ομάδες μαθητών. Η νομοθεσία παραβιάζεται, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, σημειώνοντας ότι η τελευταία του επιστολή προς το υπουργείο παρέμεινε στα συρτάρια, χωρίς καμία απάντηση μέχρι σήμερα. Μέλος του Συνδέσμου Καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας επικοινώνησε με τον «Π», τονίζοντας τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των μαθητών στα εργαστήρια καθώς και τις πρόχειρες λύσεις που δίνει το Υπουργείο Παιδείας σε αυτό το κρίσιμο θέμα, το οποίο αφορά ανθρώπινες ζωές. Το υπουργείο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αντί να διεξάγει έρευνα από εγκεκριμένη από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας υπηρεσία, προχώρησε με επιστολή του, ημερομηνίας 20 Σεπτεμβρίου 2017, στην κοινοποίηση εγγράφου με θέμα «Οδηγίες λειτουργίας των εργαστηρίων σχεδιασμού και τεχνολογίας». Στην ουσία, είπε, «το Υπουργείο Παιδείας νίπτει τας χείρας του και μεταφέρει την ευθύνη στους καθηγητές». Οι καθηγητές, όμως, πρόσθεσε δεν είναι ειδικοί ούτε έχουν την εμπειρογνωμοσύνη για να ελέγξουν αν όλα όσα αναφέρονται στους κανονισμούς αυτούς πληρούνται.

Πρόβλημα που χρονίζει

Το όλο θέμα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εν λόγω καθηγητής στον «Π», δεν είναι τωρινό. Από το σχολικό έτος 2015-2016, όπως αναφέρει, «όπου τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα ωρολόγια προγράμματα (ΝΩΠ), προειδοποιούσαμε το Υπουργείο Παιδείας και τους εκάστοτε υπουργούς με επιστολές αλλά και με κατ’ ιδίαν συναντήσεις ότι η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών και των καθηγητών στα εργαστήρια σχεδιασμού και τεχνολογίας βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο». Αποτέλεσμα των ΝΩΠ, συμπλήρωσε, είναι να προκύπτουν ομάδες 20 μαθητών σε εργαστηριακά μαθήματα. «Το Υπουργείο έχει αυθαίρετα και χωρίς καθόλου επιστημονική τεκμηρίωση αποφασίσει ότι μπορεί να ‘στοιβάζονται’ στα εργαστήρια του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας μέχρι και 20 μαθητές. Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να επιτευχθεί η σωστή επίβλεψη των μαθητών, με αποτέλεσμα η ασφάλειά τους να τίθεται σε κίνδυνο. Ο εκπαιδευτικός στο εργαστήριο εποπτεύει ταυτόχρονα όλους τους μαθητές σε διάφορα μηχανήματα και εργαλεία. Ως εκ τούτου, είναι πρακτικά αδύνατον να εγγυηθεί κάποιος την ασφάλειά τους αν ο αριθμός τους είναι μεγάλος και υπερβαίνει τον προβλεπόμενο χώρο εργασίας ανά μαθητή. Κάτι που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και αναφέρεται και στη νομοθεσία», αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του συνδέσμου.

Να σημειωθεί ότι ο μέγιστος αριθμός μαθητών στα εργαστήρια δεν πρέπει να ξεπερνά τους 13, σύμφωνα με τους καθηγητές, οι οποίοι επικαλούνται σχετικούς κανονισμούς.

Τον δρόμο της δικαιοσύνης…

Ο Σύνδεσμος Καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας δεν κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα. Από τη στιγμή που οι εκκλήσεις του φτάνουν σε ώτα μη ακουόντων, όπως αναφέρει, μελετά νομικά μέτρα εναντίον του Υπουργείου Παιδείας έχοντας στα χέρια και νομική γνωμάτευση που αφορά την εκτίμηση επικινδυνότητας και το σύστημα ασφάλειας και υγείας. Σύμφωνα με αυτήν, το Υπουργείο Παιδείας παραβιάζει τους περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμους του 1996 και 2002 καθώς και τους περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμούς του 2002 (Κ.Δ.Π. 173/2002), αφού όπως προβλέπεται στη νομοθεσία δεν τηρούνται τα πιο κάτω:

Να σημειωθεί ότι στα χέρια του συνδέσμου βρίσκεται και έρευνα του ΚΕΕΑ / Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου που λαμβάνει υπόψη μόνο τον διαθέσιμο χώρο των εργαστηρίων, η οποία καταδεικνύει ότι υπάρχουν εργαστήρια των οποίων ο χώρος είναι πολύ μικρός, συνεπώς και ακατάλληλος για χρήση από 20 μαθητές.

Παράπονο στην Κουρσουμπά
Ο σύνδεσμος καθηγητών υπέβαλε σχετικό παράπονο και στην επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, με την κ. Λήδα Κουρσουμπά να προτρέπει το Υπουργείο Παιδείας «να εγκύψει ουσιαστικά στη διερεύνηση του όλου θέματος και να προχωρήσει στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας που η διδασκαλία του μαθήματος εμπεριέχει υιοθετώντας μια έγκυρη μεθοδολογία». Ανάμεσα σε άλλα, η κ. Κουρσουμπά αναφέρει ότι το υπουργείο δεν επεξηγεί «τι θεωρεί ως ενδεικνυόμενα για την περίσταση μέτρα», αλλά ούτε και ποιες είναι οι πρόσθετες οδηγίες προς τους καθηγητές, πώς αυτές καθορίστηκαν και πώς αξιολογούνται. Διερωτάται πώς το Υπουργείο Παιδείας έχει καταλήξει στον μέγιστο αριθμό των 20 μαθητών ανά τμήμα «και αν στην απόφαση αυτή έχει ληφθεί υπόψη πέραν των οποιονδήποτε άλλων παραμέτρων το θέμα της ασφάλειας των μαθητών. Καλεί τέλος το υπουργείο «να προβεί σε δραστικές ενέργειες έτσι ώστε όποτε και όπου το μάθημα της τεχνολογίας διδάσκεται, η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών να διασφαλίζονται στο έπακρον».

 

Πηγή: http://politis.com.cy/article/kodonas-kindinou-gia-tin-asfalia-ton-mathiton#

 

 

 

 

 

 

 

Βρίσκεστε :

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΜΑΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

  • Γενικός Σκοπός του Μαθήματος (20820)

        Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι η παροχή δυνατότητας εμπλοκής των μαθητών/τριών σε μια γενικώς δημιουργική και καινοτόμο διαδικασία μέσα από την οποία θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή και το θρήσκευμα,για να σχεδιάσουν και να...

    Read more: Γενικός...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ